woensdag 22 januari 2014

Treintje

Hoeveel doe jij er?

Nog voordat de eerste interval gestart is wordt er over en weer gepeild. Wie voelt zich vandaag sterk en fit, wie durft het hele programma aan, wie gaat het tempo bepalen?
Het voordeel van een schema is dat je voordat de training begint al weet wat er op het programma staat. Je kunt je er mentaal op voorbereiden. Het nadeel is dat je voordat de training begint weet dat het zwaar gaat worden. Je zou stiekem iets anders kunnen gaan doen. Lekker een avondje thuisblijven of een ontspannen rondje Boekelo lopen. Helaas, er is geen keuze. Er moet getraind worden, het is dinsdag en dus staan er lange intervallen op de atletiekbaan op het programma. Niet piepen, niet zeuren. De marathon van Enschede komt eraan. Werk aan de winkel.

Drie? Vier? Vijf?
Als ultraloper wil ik er natuurlijk vijf doen. Vijf keer 2000 meter na een ochtend training van 13 km. Ik vang iets op van 4 minuut per kilometer maar het tempo ligt toch echt meteen wat hoger. Rondjes 94, rondjes 92. Ik klok niet, loop gewoon lekker mee en probeer te ontspannen. Beetje kletsen, beetje flauwekul uitkramen. We doen dit voor onze lol !

In september tijdens een lange duurloop in Zwitserland liepen we een lastige afdaling. Veel rotsen, riviertjes, drek, wortels. Ik moest mijn aandacht er volledig bijhouden. Jeroen Machielsen liep vooruit, Jan-Albert Lantink waakte over me. “Wat ruikt het hier lekker hé”, hoorde ik hem zeggen. Ik moest alle zintuigen gebruiken om überhaupt op de been te blijven en die gast had nog tijd om wat om zich heen te snuiven! En dus maak ik tijdens deze intervallen een praatje met de andere tempo beulen. Beetje sarren, beetje prikkelen, beetje klieren.. Inmiddels kennen ze me wel vrees ik. Ze grijnzen wat; heb je hem ook weer.

Het loopt lekker.
Het hele groepje loopt lekker. Kop over kop, rondje na rondje. Drie, vier en we gaan gewoon voor de vijf. Lekker strak doortrekken. Niet piepen maar stiekem een klein tandje erbij. Geen tijd meer voor praatjes, geen tijd meer voor flauwe kul. Dit zijn de kwaliteitstrainingen, hiermee zetten we de puntje op de i.
Als het erop zit is iedereen tevreden. We feliciteren elkaar met deze training. Volgende week staan we er weer.

Een lekker treintje vanavond mede mogelijk gemaakt door Kö, Simon, Sjoerd en Renee.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten