zondag 1 mei 2016

Grenzen


Jaren geleden liepen Detmar en ik onze laatste lange duurloop voor een marathon. Het moet bijna wel voor de Enschede Marathon geweest zijn. We waren ambitieus en trainden serieus voor een nieuw persoonlijk record. Hoe lang we die dag liepen weet ik niet meer. Wat me bijstaat is dat we beiden vonden dat hetgeen we op dat moment aan trainingen deden toch wel maximaal was. Ik vermoed dat ons maximale weektotaal destijds een kilometer of 120 / 150 was.
Jaren later kwam ik in contact met Jan-Albert Lantink. Ik was overgestapt naar het lopen van ultra lange afstanden en dacht daar stevig voor te trainen. Van JAL leerde ik wat echt hard trainen is. Opbouwend naar weektotalen van ruim 200 km leek me eerst onmogelijk. Het was mogelijk. Balancerend op het randje van vermoeidheid en belastbaarhed werkte ik toe naar een top conditie. Duurlopen oplopend naar maximaal 70 km over de heuvels in Tecklenburg. Zwaar maar het was te doen.
Afgelopen week was een week om veel kilometers te maken. Met een prima basis waarmee de Enschede Marathon boven verwachting goed voltooid werd (2.54, 2-e M50) gevolgd door een relatief rustig weekje, wilde ik daarna weer forse omvang maken. De bedoeling was minimaal 200 kilometers te maken, extensief. In ieder geval op Koningsdag een langere duurloop met Jeroen Machielsen en op zondag een duurloop in Tecklenburg. Tussendoor op werkdagen ’s-ochtends rechtstreeks lopend naar het werk om ’s-avonds met een omweg weer naar huis te lopen. En verder, kijken wat mogelijk is.
Hoewel het weer de eerste dagen bar en boos was liep het allemaal redelijk soepel. De derde dag was de minste en laat dat nu ook meteen de 65km dag met Jeroen zijn. Alles extensief houden lukte niet want op donderdag deed ik vrolijk mee met het vaartspel en op zaterdag weer net zo vrolijk met een duurloopje in verschillende zones. De afsluiter werd een duurloop vanaf de parkeerplaats in Hörstel. Ontspannen, nergens op letten en 25 km heen en daarna 25 km weer terug lopen.

En zo werd een grens verlegd en staat het weektotaal record nu op 292 km. En alles lijkt nog heel te zijn, de moraal is beter dan ooit. Op vrijdag 20 mei kan ik vol goede moed starten aan de Hermannsweg. Ik heb er echt zin.1 opmerking: